Są tak bardzo odżywcze, że czasem nazywa się je wręcz "naturalnymi
multiwitaminami". Mimo to niektórzy się ich obawiają, przekonani, że nadmiar
jajek może podnieść poziom cholesterolu i zaszkodzić zdrowiu. Niepotrzebnie - to
jedne z najzdrowszych pokarmów świata!
Jajko ma nieoceniony skład
Jajka zawierają przede wszystkim mnóstwo witamin - B12, B2, A, B5, E. Jest w
nich też kwas foliowy, selen, wapń, żelazo, potas, cynk, magnez,
pełnowartościowe białko, dobre tłuszcze. W zasadzie jedno duże jajko zawiera
niewielkie ilości prawie każdej witaminy i pierwiastków niezbędnych człowiekowi
do prawidłowego funkcjonowania. Warto przy tym pamiętać, że praktycznie
wszystkie składniki odżywcze obecne są w żółtku. Na korzyść jajek przemawia
jeszcze fakt, że sporej wielkości jajo ma niespełna 80 kalorii.
Jajko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
Już wiesz, że jajko jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które
jest nam niezbędne do życia. Wystarczy dodać, że wyraz "proteina" (inaczej
białko) pochodzi od greckiego słowa "protos" oznaczającego pierwszy albo
najważniejszy składnik. Białka zbudowane są z aminokwasów - te łączą się ze
sobą, tworząc cegiełki budulcowe. Aminokwasy dzielimy na niezbędne (organizm sam
ich nie wytwarza) oraz te, które organizm może syntezować samodzielnie. Istnieje
dziewięć aminokwasów niezbędnych (egzogennych), które muszą być dostarczane wraz
z jedzeniem. Jajko zawiera je wszystkie w odpowiednich proporcjach, ma zatem
doskonałą wartość biologiczną.
Jedzenie jajek może podnieść poziom dobrego cholesterolu
Niektórzy twierdzą, że jajka podnoszą poziom złego cholesterolu i dlatego
produkty te szkodzą sercu. To prawda, że w jednym jajku, a dokładnie w żółtku
jest 212 mg cholesterolu. Uwaga jednak - sam fakt, że jakiś produkt zawiera
cholesterol, nie oznacza jeszcze, że podniesie on jego poziom w organizmie.
Wątroba bowiem produkuje taką ilość cholesterolu, jaka jest mu potrzebna - ma
wewnętrzny mechanizm regulacyjny. Poza tym pamiętajmy też, że cholesterol
stanowi niezbędny czynnik w funkcji życiowej organizmu i nie można go traktować
jako substancji niebezpiecznej.
Mało tego - są badania, z których wynika, że jajka mogą korzystnie wpływać na
poziom dobrego cholesterolu we krwi. Z analiz uczonych na uniwersytecie w
Connecticut płynie wniosek, że trzy jajka dziennie obniżają poziom złego
cholesterolu (LDL) i podwyższają dobrego (HDL). Z innych zagranicznych badań
wynika nawet, że nie ma powiązania między spożyciem jajek a chorobami serca.
Jajko zawiera dużo cennej choliny
Cholina to organiczny związek chemiczny, który wchodzi w skład niektórych
fosfolipidów - te ostatnie stanowią istotny składnik budowy błony komórkowej.
Jest niezbędna do prawidłowej budowy i funkcjonowania każdej komórki naszego
ciała. Początkowo zaliczano ją do witamin z grupy B. Obecnie jednak uważa się ją
za substancję witaminopodobną.
Cholina odpowiada za wiele funkcji życiowych. Przede wszystkim stymuluje rozwój
mózgu. Ważną jej funkcją jest udział w transporcie i metabolizmie cholesterolu
oraz innych tłuszczów. Wpływa także na pracę wątroby i nerek. Brak choliny
hamuje wiele procesów. Dostarczanie tego związku jest szczególnie istotne w
przypadku ciężarnych kobiet. Organizm człowieka nie produkuje jednak
wystarczającej ilości tej substancji, dlatego musi być dostarczana wraz z
pożywieniem. Jajko jest znakomitym źródłem tego związku - dorosłemu człowiekowi
wystarczą dwa duże jajka na dzień.
Jajko zawiera dużo luteiny i zeaksantyny
W jajku obecne są dwa wyjątkowe antyoksydanty, które mają bezcenny wpływ na
wzrok. To luteina i zeaksantyna - oba znajdują się w żółtku. Luteina jest
naturalnie występującym w przyrodzie żółtopomarańczowym barwnikiem należącym do
grupy karotenoidów. Stanowi odżywcze wsparcie dla oczu oraz skóry; przede
wszystkim chroni przed uszkodzeniem siatkówki. Zeaksantyna natomiast jest
siostrzanym barwnikiem luteiny. Oba te związki koncentrują się w obrębie tkanek
narządu wzroku, pełniąc funkcję ochronną.
Z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wynika, że zarówno Amerykanie,
jak i Europejczycy przyjmują za mało luteiny. Naukowcy odkryli też, że zarówno
luteina, jak i zeaksantyna obniżają ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki
żółtej czy zaćmę. W magazynie The American Journal of Clinical Nutrition
pojawiły się wyniki badań, z których wynika, że wystarczy spożywać ok. półtora
żółtka dziennie (dokładnie: 1,3) przez 4,5 tygodnia, by poziom luteiny wzrósł o
28-50 proc., a zeaksantyny - o 114-142 proc.
Jajka zjedzone na śniadanie pomagają schudnąć
Zawierają jedynie śladowe ilości węglowodanów, za to dużo białka i dobrego
tłuszczu. Dzięki temu zajmują wysokie miejsce wśród produktów, które gwarantują
uczucie sytości. Nie powinien być więc zaskoczeniem fakt, że jedzenie jajek na
śniadanie może przyczynić się do utraty tkanki tłuszczowej - potwierdziły to
badania. Testy przeprowadzone na Pennington Biomedical Research Centre w
Luizjanie wśród 20 otyłych ochotników wykazały, że osoby, którym na śniadanie
podawano jajka, później odczuwały mniejszy apetyt, dzięki czemu zjadały mniej.
Przeprowadzono jeszcze inne badania - jedna grupa jadła jajka na śniadanie,
podczas gdy druga pieczywo z identyczną liczbą kalorii. Po 8 tygodniach okazało
się, że pierwsza grupa schudła o 65 proc. więcej, straciła o 16 proc. więcej
tłuszczu, o 61 proc. poprawiła swoje BMI, a obwód pasa w tej grupie zmniejszył
się średnio o 34 proc.